Pomimo, że uważamy je za nasze kulinarne dobro narodowe, pierogi są znane i lubiane w wielu zakątkach świata. A już w ten weekend będą mieć swoje święto także na Śląsku. Istnieje wiele przepisów, a w zależności od kraju są one różnie przygotowywane. Pieczone, smażone, gotowane - nadziewane owocami, warzywami, mięsem, serem czy ziemniakami, zawijane w ciasto z różnego rodzaju mąk, również bezglutenowych, doprawiane na słodko i ostro, podawane na ciepło lub zimno - możliwości jest właściwie nieskończenie wiele.
Wszystkich ciekawych nowych smaków i kulinarnych nowinek zapraszamy w dniach 11-12 grudnia w godzinach od 12.00 do 18.00 do Galerii Szyb Wilson aby spróbować pierogów dużych i małych, polskich, hiszpańskich, japońskich, tybetańskich czy hinduskich. Będzie w czym wybierać.
Odwiedzający będą mogli spróbować tradycyjnych, domowych polskich pierogów z sezonowymi farszami, indyjskich samos, chińskich baobao, tybetańskich momo, włoskich calzone i gruzińskich chinkali.