Muzeum Chleba, Szkoły i Ciekawostek

Miejscowość:
Radzionków
Odsłuchaj tekst
Dodaj do planera

O OBIEKCIE

Muzeum Chleba zostało otwarte w 2000 r. W muzeum zgromadzone zostały stare, zabytkowe narzędzia pracy piekarzy i cukierników. Można się tu zapoznać z historią i tradycjami związanymi z wypiekiem i historią chleba oraz z technikami, maszynami i urządzeniami do jego produkcji. Zbiory obejmują  kilka tysięcy eksponatów w postaci maszyn i urządzeń, pocztówek, zdjęć, obrazów, grafik, publikacji czy książek. Zgromadzono tu również sporo eksponatów (ciekawostek) związanych z dawnym życiem codziennym oraz zrekonstruowano klasę szkolną ze starymi ławkami, tabliczkami, rysikami, elementarzami, tornistrami, czy mundurkami itp. Oprócz lekcji tradycji, muzeum stara się uczyć również kultury osobistej oraz poszanowania dla historii. W programie zwiedzania zorganizowanego jest projekcja filmu pt."Chleb", przygotowanie i własnoręczny wypiek bułeczek, prelekcja o historii, kulturze i tradycjach związanych z chlebem oraz lekcja w dawnej klasie szkolnej.

 

RYS HISTORYCZNY

Twórcę Muzeum Chleba Piotra Mankiewicza zaliczyć należy do pasjonatów kolekcjonerstwa najwyższego szczebla. Wszystko zaczęło się od niewinnego "zbieractwa" i kupowania eksponatów na targach staroci, ale gdy zbiory zaczęły zajmować coraz większą przestrzeń przyszła myśl o stworzeniu muzeum. Znalazło ono swoje miejsce w Radzionkowie. W 2000 r. nastąpiło uroczyste otwarcie  Muzeum w obecności władz miejskich, wojewódzkich i przedstawiciela wicepremiera Leszka Balcerowicza. Założeniem twórcy Muzeum było udostępnienie piekarzom i cukiernikom miejsca na gromadzenie starych, zabytkowych narzędzi pracy. Stało się jednak inaczej. Muzeum Chleba stało się placówką oświatową ogólnie dostępną przede wszystkim dla dzieci i młodzieży. Tu można zapoznać się z historią chleba, życia codziennego, jak i z maszynami i urządzeniami do jego produkcji. Zbiory obejmują obecnie kilka tysięcy eksponatów w postaci maszyn i urządzeń, pocztówek, zdjęć, obrazów, grafik, publikacji czy książek.

 

NAGRODY I WYRÓŻNIENIA

  • 2001 Nagroda im. W. Korfantego za niekonwencjonalny program popularyzujący tradycję „Kultury Chleba
  • 2005 i 2009 Nagroda Marszałka woj. Śląskiego za Wydarzenie Muzealne 2008 roku w kategorii „dokonania z zakresu inicjatyw edukacyjnych oraz popularyzacji dziedzictwa kulturowego”
  • 2009 Konkurs na Wydarzenie Muzealne Roku Sybilla 2008 - Nagroda Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w kategorii „Działanie na rzecz edukacji szkolnej”
  • 2010 „Wawrzyn Polskiej Turystyki” za działalność innowacyjną

 

GŁÓWNE ATRAKCJE

  • Projekcja filmu „Chleb” – jak powstaje chleb od ziarenka do bochenka.
  • Warsztaty formowania plecionek oraz ich późniejsza konsumpcja.
  • Wizyta w starej piekarni, cukierni oraz kuchni śląskiej.
  • Krótka prelekcja na temat szacunku do chleba.
  • Lekcja w dawnej szkole - historia nauczania, zwyczaje panujące przed laty w szkołach, dawne stroje i przybory szkolne, materiały piśmiennicze oraz nauka pisania rysikami na kamiennych tabliczkach; Mnóstwo niecodziennych przedmiotów codziennego użytku.

 

IMPREZY STAŁE

  • Europejskie Dni Dziedzictwa
  • Industriada

 

OFERTA EDUKACYJNA

  • przedszkola     
  • szkoły podstawowe (kl. I-III)     
  • szkoły podstawowe (kl. IV-VI)  

 

OFERTA KOMERCYJNA / KULTURALNA        

  • spotkania        


UDOGODNIENIA DLA OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH: 
WC / miejsce parkingowe (wydzielona koperta) / podjazd do wejścia dla wózków inwalidzkich / podjazdy dla wózków inwalidzkich wewnątrz / obiektu i możliwość poruszania się na wózku wewnątrz obiektu / możliwość wypożyczenia wózka inwalidzkiego

UDOGODNIENIA DLA DZIECI: plac zabaw

WI-FI: nie

ZAKAZ PALENIA: nie

WC: tak

CZAS ZWIEDZANIA: 1-2 h

JĘZYKI: polski / projekcja filmów (w językach: angielskim, niemieckim, rosyjskim)

ZWIERZĘTA: tak

PARKING: tak / bezpłatny

GASTRONOMIA: nie

SKLEP: tak / z pamiątkami

ATRAKCJE DODATKOWE: ogród z ciekawie zaaranżowanym miejscem do odpoczynku / duża sala "Bacówka" w zakopiańskim stylu

MOŻLIWOŚĆ NOCLEGU: tak / w pobliżu

DNI I GODZINY OTWARCIA: http://www.muzeum-chleba.pl/kontakt.html

CENNIK: http://muzeum-chleba.pl/pl/strony/informacje-cennik-program-zwiedzania.html

PŁATNOŚCI: gotówka / karta płatnicza / przelew

POTRZEBNA REZERWACJA: dla grup

USŁUGI DODATOWE: przewodnik w cenie

0:36 - Radzionków, Muzeum Chleba, Szkoły i Ciekawostek

 

Wyświetlenia:  1430
Lokalizacja:

Ul. Nałkowskiej 5
41-992 Radzionków
Gmina: Radzionków
Powiat: tarnogórski


Region turystyczny: 
Śląsk
Lokalizacja: 
W mieście
Kategoria: 
Dziedzictwo kulturowe

Kontakt:
Telefon: +48 323 871 760

Strona internetowa: http://muzeum-chleba.pl
Informacje ogólne:
Rodzaj obiektu:  Muzea, Technika, nauka…, Źródła historii

Dostępność Całoroczny
Twoja ocena:
Ocena: 0.0 (Oddano 0 głosy)
Trasa
Trasa
Szlak znakowany
Do startu
Do mety
PDF
KML
GPX
W pobliżu
Pogoda
Katowice
Zakwaterowanie w pobliżu
Radzionków
0.69 km
Bytom
1.22 km
Piekary Śląskie
1.84 km
Piekary Śląskie
2.70 km
Gastronomia w pobliżu
Bytom
2.18 km
Piekary Śląskie
2.64 km
Bytom
2.67 km
Wydarzenia w pobliżu
Radzionków
2025-01-01
2.27 km
Zapraszamy na występ kabaretu Ani Mru w programie "Mniej Więcej"
Bytom
2024-12-08
3.84 km
André Rieu. Srebrno-złoty koncert gwiazdkowy. Retransmisja nowego bożonarodzeniowego show z Maastricht – muzyczny, Holandia, 2024; obsada: Andre Rieu.
Bytom
2025-03-16
3.84 km
Gąszcz różnych wątków, które splatają się w wyśmienity komediodramat – to właśnie „Niespodziewany powrót”. Spektakl w gwiazdorskiej obsadzie – na scenie Daniel Olbrychski i Tomasz Karolak – to doskonała rozrywka teatralna dla wymagającej widowni.
Bytom
2025-01-11
3.84 km
Koncert Wiedeński z Gwiazdami: VIVA WIEDEŃ – VIVA BROADWAY to unikalny międzynarodowy projekt muzyczny AVIP Group – Woytek Mrozek Production. Ten koncert to 120 minut raju dla uszu i duszy! Giganci polskiej i europejskiej sceny operowej i operetkowej zaprezentują Państwu najpiękniejsze arie, duety oraz pieśni musicalowe.
Chorzów
2024-12-15
10.90 km
Święta, takie jak kiedyś – prezentacja zwyczajów związanych z Bożym Narodzeniem. Warsztaty wykonywania ozdób choinkowych i świątecznych. Doskonała okazja do poznania smaku tradycyjnych potraw z Górnego Śląska.