Wyszukiwarka
Liczba elementów: 6
Racibórz
Punkt Informacji Turystycznej oraz Raciborskie Centrum Informacji w Raciborzu mieszczą się w w pobliżu placu rynkowego przy ul. Długiej 2. W punkcie można otrzymać materiały informacyjne na temat atrakcji turystycznych Raciborza oraz powiatu raciborskiego oraz okolic, a także bazy noclegowej i gastronomicznej.
więcej >>
Dodaj do planera
Racibórz
Racibórz należy do najstarszych miast Górnego Śląska, może się też pochwalić prawdopodobnie najwcześniejszą w regionie siecią wodociągową, która powstała już w czasach średniowiecznych. Jednak współczesne wodociągi zbudowano dopiero w XIX stuleciu. Do dziś zachowały się atrakcyjne obiekty wodociągowe – wieże ciśnień oraz unikatowe filtry, które są przykładem zarówno ciekawych rozwiązań architektonicznych, jak i technicznych.
więcej >>
Dodaj do planera
Racibórz
Zakłady „Mieszko” w Raciborzu to znany w Polsce i rozwijający się producent słodyczy, będący także właścicielem spółki litewskiej, posiadający w sumie pięć zakładów. Jednym z obiektów użytkowanych przez firmę jest poniemiecka wieża z lat 30-tych XX wieku, początkowo krótko pełniąca funkcję wieży ciśnień, później – z uwagi na wady techniczne – przekształcona w wieżę widokową.
więcej >>
Dodaj do planera
Racibórz
Punkt Informacji Turystycznej na Zamku Piastowskim w Raciborzu ruszył w sierpniu 2011 r. Informacja Turystyczna na Zamku składa się z dwóch pomieszczeń zlokalizowanych na parterze i pierwszym piętrze budynku bramnego.
więcej >>
Dodaj do planera
Tegoroczna 15 edycja odbędzie się na Zamku Piastowskim w Raciborzu, w dniu 13 czerwca. Nie ma lepszej okazji niż Festiwal, by spróbować najlepszych regionalnych potraw w ich lokalnych odmianach. Miłośnicy tradycyjnej kuchni województwa śląskiego, którzy zaprezentują swoje dania i produkty staną do walki o Złotą, Srebrną lub Brązową Zopaskę, w 3 kategoriach: potrawa regionalna, produkt lokalny, potrawa/produkt inspirowany tradycją.
Racibórz
Tegoroczna 15 edycja odbędzie się na Zamku Piastowskim w Raciborzu, w dniu 13 czerwca. Nie ma lepszej okazji niż Festiwal, by spróbować najlepszych regionalnych potraw w ich lokalnych odmianach. Miłośnicy tradycyjnej kuchni województwa śląskiego, którzy zaprezentują swoje dania i produkty staną do walki o Złotą, Srebrną lub Brązową Zopaskę, w 3 kategoriach: potrawa regionalna, produkt lokalny, potrawa/produkt inspirowany tradycją.
więcej >>
Dodaj do planera